Menu
Nieves López Martínez

Nieves López Martínez

Nascuda a Burgos el 1949, la paleontòloga Nieves López va ser una investigadora i professora universitària apassionada i entusiasta, i una persona igualment apassionada i excepcional.

Com a professional de la paleontologia, els seus mèrits són innombrables, i se li reconeix el mèrit d'haver treballat i destacat en molts i diversos camps de la Paleontologia, des de la taxonomia fins a la bioestratigrafia. Va fer la seva tesi doctoral a Montpeller i posteriorment va obtenir dos Doctorats en Ciències (seccions de Biologia i Geologia) a les Facultats de Ciències Biològiques i de Ciències Geològiques de la Universidad Complutense de Madrid. La seva carrera docent, a la qual va dedicar més de trenta anys de la seva vida, es va iniciar el 1978, com a Adjunta Interina a la Universidad Autónoma de Madrid; va exercir la docència en aquesta universitat fins el 1982, any en què va tornar a la UCM, primer com a Professora Adjunta Numerària i després, des del 1983, com a Catedràtica de Paleontologia. En la seva tasca es va beneficiar d'un esperit innovador i curiós i d'una capacitat didàctica immensa. També va generar una gran quantitat de publicacions (més de dos-cents articles) i de material docent; en aquest àmbit destaca la seva contribució amb Paleontología. Conceptos y métodos, que va escriure en col·laboració amb el Dr Jaime Truyols, o la Guía de campo de los fósiles de España.

Tenia un gran interès per la divulgació científica i un talent natural per a fer comprensible als profans allò que podia semblar incomprensible. Amb aquest esperit, i durant la seva perllongada estada a Rivert (Pallars Jussà), entre el 1993 i el 1996 va organitzar, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Salàs de Pallars, una sèrie de cursos d'introducció a la geologia que ella mateixa va titular “Cursos de geología i paleontología para aficionados”. Aquests cursos, oberts a tothom, incloïen rutes i excursions de descoberta pel territori, a través dels quals la Nieves volia familiaritzar els participants amb la geologia de la zona i transmetre'ls els seus coneixements sobre l'entorn i el Pirineu. Tots els qui van participar en aquelles sessions recorden a dia d'avui l'experiència.

La Nieves López va morir el 15 de desembre de 2010. El seu fill ha permès a Entrecomes recollir en un sol volum en català i castellà, Geologia i paleontologia per a aficionats. Excursions pel Pallars i l'Alt Urgell, els cursos impartits per la Nieves en aquell període, i fins ha col·laborat amb moltes de les fotografies que il·lustren aquest text. Aquesta guia és un homenatge a ella i a la generositat amb què compartia el seu temps i el seu saber.